Sau vizita Prof. Dr. Cristian Bădiliță la Timișoara
Miercuri, 9 octombrie 2019 a avut loc o seară de istorie culturală a Bisericii Greco-Catolice Unite cu Roma prezentată de prof. dr. Cristian Bădiliță în Parohia Sf. Maria Regina Păcii din Timișoara cu tema: ”Marile texte ale creștinismului”.
Au fost prezenți Vicarul general Pr. Pop Angelo din partea Preasfințitului Episcop Alexandru, Părintele vicar Nicolae Ovidiu Teodorescu, preoți, alți intelectuali, artiști și credincioși din Timișoara.
În urma muncii de cercetare a domniei sale a istoriei Bisericii creștine din România a arătat cum a ajuns la concluzia că rolul esențial în cristalizarea proiectului național aparține Bisericii Greco-Catolice, Bisericii adevărate a lui Isus Hristos, ”una demnă, curajoasă, nesupusă vremilor şi compromisurilor de un veac sau de o clipă”, plecând de la personalități ultra-cunoscute precum George Coșbuc, Liviu Rebreanu, Titu Maiorescu, Corneliu Coposu, Ion Agârbiceanu, Simion Bărnuțiu, Timotei Cipariu, Iuliu Maniu, Doina Cornea, Iacob Mureșianu, Augustin Bunu, episcopii martiri etc.
Scriitorul Bădiliță astfel a atras atenția publicului larg din România că eroii menționați în scrierile sale aparțin unei tradiții a Bisericii Greco-Catolice care acum 300 de ani a pus pe picioare proiectul de țară valabil și astăzi, i-au dat concretețe; proiectul poate fi rezumat într-un cuvânt: ”europenizarea României”. Acesta e aportul esențial al Bisericii greco-catolice născută în 1700.
”Greco-catolicii, uniții cu Roma, existau de un sfert de mileniu în Transilvania iar rolul lor decisiv în educarea populației românești pe orbită occidentală reprezenta o vină de neiertat și un pericol grav pentru noul mesianism siberian. Nu întâmplător Stalin a impus anihilarea , în regim de urgență, celor două forțe pro-occidentale majore din România: monarhia și Biserica Greco-Catolică. Acestea încarnau naturaliter valorile culturii și civilizației europene, civilizație înrădăcinată în tradiție romană și în mesajul evanghelic. (..) Trebuie să conștientizăm de la început un lucru omis – fie din rea-credință, fie din neștiință – în ultimele șapte decenii: greco-catolicii români sunt ortodocși cu ADN occidental. Ortodocși care din punct de vedere canonic depind de Sfântul Scaun, altfel spus de centrul spiritual al Occidentului.”
Unirea eclezială integrală cu Roma, al treilea pas
Viziunea scriitorului Bădiliță este amplă și radicală, fundamentată pe fapte istorice solide, cunoscute în lumea greco-catolică dar cu totul nebăgate în seamă în contextul cultural-politic al României de astăzi, dominat numeric de Biserica Ortodoxă în planul practicii religioase.
”Unirea eclezială parțială cu Occidentul, înfăptuită la 1700 de românii ortodocși din Ardeal a fost urmată la 1918 de unirea politică, geografică a celor trei provincii. Al treilea pas, firesc, pentru împlinirea proiectului de țară început la 1700 este unirea eclezială integrală cu Roma, centrul latinității, dar și al creștinismului occidental. Atâta vreme cât vom nega evidența și vom continua să rămânem cu fața la Răsărit, vom fi doar pe jumătate români și doar pe sfert occidentali. Volumul de față (”Geniul Greco-Catolic Românesc”) aduce probe istorice, culturale, politice suficiente pentru a ne trezi la realitate” zice Cristian Bădiliță.
Ne vorbește scriitorul, istoricul creștinismului timpuriu și profesorul universitar Cristian Bădiliță, năcut în 1968 și trecut la Biserica Greco-Catolică în urma studiilor sale. Doctor al Universității Paris IV – Sorbona, absolvent cu ”Summa cum Laude”, cu Premiul Solomon Reinach al Asociației Eleniștilor din Franța. Fellow la Seminarul Conciliar din Madrid (1991-1992); Școala Normală din Pisa (1999-2000); Institutul de Științe Religioase din Trento (2002-2005) ș.a. A coordonat traducerea comentată a Septuagintei din cadrul New Europe College, București (8 volume). Realizează o traducere comentată a Noului Testament (6 volume apărute).
Dumnezeu a trimis un om trecut prin școlile Europei să descopere și să spună cu voce tare aceste lucruri, căci mărturia proprie a Bisericii Greco-Catolice nu era suficientă, precum citim în Evanghelia lui Ioan: ”Dacă eu dau mărturie pentru mine însumi, mărturia mea nu este adevărată. Este un altul care dă mărturie despre mine şi ştiu că mărturia pe care o dă despre mine este adevărată. (Ioan 5:31-32).
Mai jos coperta albumului ”Geniul Greco-Catolic românesc”, structurat pe cele 3 generații de aur: Școala Ardeleană, pașoptiștii și memorandiștii – cu recomandare specială!