Reînnoirea în Spirit începe atunci când ascultăm de cuvintele Sf. Apostol Pavel:
”Nu vă conformaţi lumii acesteia, ci schimbaţi-vă prin înnoirea minţii ca să înţelegeţi care este voinţa lui Dumnezeu, ce este bun, ce este plăcut, ce este desăvârşit.
Ro.12.2
Reînnoirea carismatică este o mișcarea din cadrul Bisericii Catolice care s-a născut în sec. XIX sub influența mișcărilor carismatice creștine, în special a celor din SUA, care accentuează relația personală cu Isus, experiențele emoționale puternice și expresia darurilor Spiritului Sfânt.
Cardinal Léon-Joseph Suenens a descris reînnoirea carismatică ca fiind ”o mișcare ne-specifică în sensul comun sociologic; ea nu are fondatori, nu este omogenă și include o mare varietate de realități; este un curent de haruri, o respirație înnoitoare a Spiritului pentru toți membrii Bisericii, laici, consacrați, preoți și episcopi. Ea este o provocare pentru noi toți. Omul nu face parte din reînnoire, mai degrabă reînnoirea devine parte din noi din momentul în care noi acceptăm harul pe care ni-l oferă.”1
Conform Părintelui Raniero Cantalamessa ”El (Isus Cristos) nu mai este doar un set de teze și dogme, nu mai este doar un obiect de închinare și de aducere aminte ci o realitate vie în Spirit.”2
Catolicii care practică închinarea carismatică de obicei țin întâlniri de rugăciune în afara Sfintei Liturghii caracterizate de profeții, vindecări prin credință și glosolalie, cu ridicarea mâinilor spre cer în timpul cântărilor și rugăciunilor în limbi.
Creștinii care fac parte din grupurile de Laudă și Reînnoire Carismatică acordă o importanță specială laudei lui Dumnezeu, a recunoașterii greșelilor și a păcatelor proprii, a împărtășirii experiențelor spirituale, a luminilor și lecțiilor primite prin intermediul Spiritului Sfânt, a rugăciunii de mijlocire pentru cei care au mai mare nevoie; ei își exprimă bucuria credinței prin gesturi, mișcări și dans meditativ, trăind copilăria spirituală în fața lui Dumnezeu.
Cei implicați în mișcarea de reînnoire carismatică au experimentat o revitalizare a credinței lor care i-a condus la o devoțiune mai adâncă față de Cristos în Sf. Euharistie și o apreciere mai deplină a acesteia.
”Dar avem daruri diferite după harul care ne-a fost dat: dacă cineva are [darul] profeţiei, [să profeţească] după măsura credinţei,
dacă are [darul] slujirii, [să stăruie] în slujire, dacă este învăţător, să-i înveţe pe alţii,
dacă are [darul] de a îndemna, să îndemne. Cine dă [să dea] cu simplitate, cine conduce [să o facă] cu zel, cine face milostenie [s-o facă] cu bucurie.”
Ro 12.6-8
”Trupul nu este un singur mădular, ci mai multe.” 1 Co.12.14
”Tot el i-a dat pe unii ca apostoli, pe alţii ca profeţi, pe alţii ca evanghelişti, pe alţii ca păstori şi învăţători,
pentru desăvârşirea sfinţilor în vederea lucrării slujirii spre edificarea trupului lui Cristos.”
Ef. 4.11-12
Invitație la Grupul de Laudă, miercuri, orele 19.30h în sala de Cateheză a Bisericii greco-catolice Sf. Maria Regina Păcii din Timișoara
……………
1 Citat din Papa Francisc despre Cardinalul Suenens, Adresa către Mișcarea de Reînnoire Carismatică, 2015
2 The Catholic Charismatic Renewal. A Current of Grace for the Whole Church, 2019