În ceasul recunoștinței

Aniversarea Adorației Euharistice Perpetue 14 ANI

În numele unei comunități umplute de adâncă recunoștință pentru acest loc de refugiu interior care este Capela de Adorație Euharistică Perpetuă, dorim să ne exprimăm uimirea pentru continuarea miracolului euharistic care aduce atâta pace și bucurie în viețile noastre. Vedem aici fețe luminoase ieșind din Capelă, după ce au intrat cu îngrijorare și crispare uneori. Vedem oameni plini de jertfă, care așteaptă momentul unei ore libere sau chiar a unei nopți întregi pentru a o oferi lui Isus.

afis AEP 2020În timpul stării de urgență am observat cu îngrijorare cum s-au împuținat adoratorii dar în acela;i timp am constatat că sufletele celor rămași fideli s-au aprins de o flacără neasemuită și rară, care ardea întru iubire pentru Cristos. ”Dacă ni s-ar lua Capela, ne va lipsi ceva esențial din viața noastră”, a spus cineva. O mamă vine cu bebelușul și cu tatăl ei la adorație, având ei grijă cu schimbul de copilul cel mic și țin să treacă și bebele în Registrul adoratorilor, ca nu cumva Isus să-l treacă cu vederea când va consemna pe adoratori în Cartea Vieții Sale. Alții călătoresc noaptea din satele dimprejur pentru a ajunge la ora lor de adorație. Cineva spune că nu ar veni pentru două ore de adorație, ci doar pentru cel puțin trei ore (de noapte!). Mulți dintre adoratori percep chemarea la o oră liberă ca și o chemare a lui Dumnezeu însuși și nu o refuză decât în cazuri de forță majoră. Iar atunci când noaptea nu vine schimbul, indispoziția este înlocuită de haruri suplimentare pe care Isus nu ezită să le reverse în suflet. Trecerea miraculoasă a timpului petrecut cu Isus este o altă enigmă demnă de urmărit. Dacă primele sferturi de oră trec mai încet, următoarele cu siguranță zboară pe lângă percepția noastră a timpului. Unii scriu versuri, alții compun cântece sau își creioanează planuri de lucru sub inspirația sfintei Euharistii. În general adoratorii vin cu o punctualitate rară la acest Rendez-vous cu Domnul Isus. Iar atunci când schimbul întârzie, mai apar situații tensionante, dar ele sunt uitate rapid și mai ales iertate.

Uneori acoperirea orelor de noapte pare înfricoșătoare. Dar în general nimeni, nici coordonatorii, nu au fost supra-solicitați: întotdeauna a apărut un suflet în ultima clipă care a fost disponibil pentru o jertfă de o oră sau mai multe de noapte – în acele ore care ne păreau prea multe, în micimea noastră… Unele suflete alese fac în mod conștient din când în când ispășire și reparație pentru păcatele lor și a celor din jur câte o noapte întreagă. Alții stau prosternați cu fața la pământ.
În aceste vremuri de criză, adoratorii știu că doar prin credință și rugăciune înving frica promovată la nivel politic și mediatic. ”Îndrăzniți, căci Eu am biruit lumea!” spune Domnul nostru Isus. Dumnezeu cheamă omul să fie sfânt pentru a-i sfinți și pe ceilalți. De răspunsul unuia depinde mântuirea sau pierzania multora. Dacă noi nu ne convertim de la păcat la har, mulți vor continua să trăiască în păcatul lor. Iar dacă nu trecem de la mediocritate la sfințenie, mulți nu vor ajunge nici la credință, nici la har.
Sfânta Tereza de Avila cere să luăm ”o decizie fermă și hotărâtă de a nu ne opri până ajungem la sfințenie, ignorând complet toate dificultățile ce vor apare pe cale, cârcotelile celorlalți care ne vor considera niște exagerați, fanatici sua ipocriți, ignorând chiar și lipsa sănătății, cu riscul de a muri la jumătatea drumului!”

Astfel vin adoratorii și adoratooarele noaptea la Isus, își iau inima în dinți și vin pe jos sau cu bicicleta de multe ori, știind că îngerul lor păzitor îi însoțește și Sf. Arhanghel Mihail îi apără. Trebuie să avem încredere că vom ajunge și noi, pas cu pas, acolo unde au ajuns mulți sfinți, care dacă n-ar fi avut această dorință, n-ar fi ajuns niciodată sfinți.”

Îi mulțumim lui Dumnezeu că dăruiește Parohiei ”Sf. Maria Regina Păcii” prin intermediul acestei Capele de AEP puterea de a se implica în apărarea celor slabi, lipsiți și mai ales a celor nenăscuți – în contra curentului culturii contemporane.

Îi mulțumim lui Dumnezeu că de la pupitrul acestei Biserici se vestește învățătura tradițională a Bisericii, cu valorile morale nestinse și perene ale creștinismului; că de aici se cheamă oamenii neîncetat la rugăciune și penitență, urmând indicațiile Maicii Sfinte de la Fatima.

Și de aici strigăm încurajarea pentru alte dieceze și pentru parohiile din orașe mai mari să organizeze Capele de Adorație Perpetuă, care sunt adevărate oaze de pace, protecție și binecuvântări cerești!

În urmă cu cca 10 ani s-a închis o Capela de AEP în Viena care era îngrijită de mișcarea de apărare a vieții. Au fost nevoiți să se mute cu sediul în alt cartier în care au deschis o nouă Capelă și spre surprinderea lor, a existat acolo o comunitate de adoratori care tocmai rămăsese fără Capelă..

Nu putem noi bănui câte probleme rezolvă Isus în schimbul adorației noastre euharistice și cât de tare îi bate Inima acolo pentru noi!

Mulțumiri veșnice Providenței Divine care a rânduit acest miracol!

Gerda Chișărău


PROGRAM

Ora

Slujba

Observații

17.00

Rozar de Bucurie cu cântece și meditații

Grupul de tineri Regina Pacis 1 sau Regina Pacis 2

18.00

Adorație Euharistică (1)

Grup instrumental Regina Pacis 1

19.00

Sf. Liturghie Arhierească

PS Ioan Episcop și preoți concelebranți; Corul de mulțumire al adoratorilor condus de Dirijor Călin Nanu

20.30

Agapă cu PS Episcop și preoții prezenți

 

21.00

Rozariul de durere cu meditații și cântece

Pr. Ghiurcă Emil; Grup instrumental Regina Pacis 2

21.30

Adorație Euharistică (2)

22.30

Sf. Liturghie în rit latin

Pr. Celebrant principal Ciubotaru Simon

23.30

Procesiune euharistică de mulțumire pentru cei
14 Ani de AEP

Toți cei prezenți

24.00

Paraclisul Maicii Domnului cu predică

Pr. Orest Nichita

1.00

Adorație Euharistică (3)

Preot romano-catolic prezent

Grup instrumental

2.00

Încheierea programului aniversar