Pelerinajul Icoanei Sfintei Fecioare de Guadalupe în Kazachstan

Reportaj
Pr. Ioan Chișărău

 În perioada 14.10.2016 – 26.10.2016 la invitația Î.P.S. Arhiepiscopul de Astana, Tomas Peta, Icoana Maicii Sfinte de Guadalupe, protectoarea copilașilor nenăscuți a fost prezentă în Kazahstan, o fostă republică sovietică, care și-a obținut independența față de URSS în anul 1992.

O țară uriașă cu o suprafață de 2.724.900 km², cam cât toată Europa Occidentală, dar cu o populație de doar  17.800.000 de locuitori.

Majoritatea locuitorilor sunt musulmani (12.000.000), dar există și o puternică comunitate creștină de aproximativ  4.000.000 de creștini, din care majoritatea ortodocși ruși și doar o mică minoritate de catolici (romano și greco-catolici) de aproximativ 250.000. Majoritatea catolicilor au plecat după destrămarea URSS , germanii catolici emigrând în masă (aproape 1 milion) în Germania.

Este interesant cum s-a format această comunitate catolică din Kazahstan deoarece prin aceasta vedem cum Dumnezeu niciodată nu uită ostenelile robilor săi în via Sa și chiar dacă nouă ni se pare că întârzie uneori cu răspunsul.

În secolul al XIII –  XIV – lea pe aceste teritorii ale Kazahstanului a misionat celebrul misionar Giovanni de Montecorvino care a întemeiat 31 de dieceze catolice în Estul îndepărtat al Asiei, dintre care una pe actualul teritoriu al Kazahstanului.

Dar vicisitudinile istoriei au făcut ca această dieceză să dispară și timp de 600 de ani în Kazahstan nu a mai existat vreun episcop catolic. Dar după 600 de ani Dumnezeu și-a adus aminte de poporul Său din Kazahstan și după destrămarea URSS, s-au fondat o Arhidieceză catolică de Astana, două dieceze în Karaganda și Alma-Ata și o administrație apostolică la Atyrau, iar populația catolică de aici este formată din foștii deportați din timpul tiraniei staliniste. În 1936 dictatorul Stalin a deportat sute de mii de familii catolice, dintre care multe au ajuns în Kazachstan. Aici era un lagăr de concentrare pentru deportați cât suprafața Franței!!!

Iată cum bunul Dumnezeu, dintr-un mare rău pe care l-a făcut Stalin a realizat un mare bine, reînnoind o Biserică după 600 de ani.

O Biserică extraordinar de frumoasă cu preoți buni și foarte evlavioși și episcopi pe măsură, mai ales arhiepiscopul Tomas de Astana.

Chiar în prima zi, a sosirii, în 15.10, deja s-a expus Icoana Maicii Sfinte de Guadalupe în Catedrala Romano-Catolică Arhiepiscopală din Astana, apoi duminică, 16.10 s-a celebrat Sfânta Liturghie Solemnă la care a participat Î.P.S. Arhiepiscopul Tomas.

În interiorul catedralei există o capelă de adorație perpetuă la care participă atât laici cât și surori din diversele congregații catolice care își desfășoară activitatea la Astana. Apoi am participat la o prelegere despre Icoană tocmai în incinta unde a celebrat Sfântul Ioan – Paul al II- lea Sfânta Liturghie în Astana cu ocazia vizitei în Kazahstan din 2001. Printre cei care au luat parte la conferință s-au numărat și câțiva musulmani.

Luni, 17.10, Î.P.S. Tomas a convocat toate surorile din comunitățile catolice care lucrează în arhidieceză pentru o conferință Pro-Life, apoi după masă a fost o procesiune de ispășire cu Icoana Maicii Sfinte de Guadalupe, de aproximativ 3 km de  la fostul lagăr sovietic de exterminare, Algir, până la Biserica Catolică unde  s-a celebrat Sfânta Liturghie. La procesiune, pe un frig pătrunzător a participat și Î.P.S. Tomas.

Apoi am părăsit capitala Astana și împreună cu preotul franciscan Pawel Block am vizitat diverse parohii din diferite orașe și orășele, unele aflate la distanțe apreciabile. Estimez că împreună cu pr. Pawel am parcurs aproximativ 2000 de km de pe cuprinsul arhidiecezei de Astana.

În unele parohii s-au făcut procesiuni de ispășire cu Icoana Maicii Sfinte de Guadalupe pentru păcatul avortului, dar în toate parohiile (ceea ce m-a impresionat foarte mult) înainte cu o oră de începerea Sfintei Liturghii se expune Sfântul Sacrament în fața căruia se fac rugăciuni sau Sfântul Rozariu.

O altă caracteristică interesantă este că Sfânta Împărtășanie se dă în genunchi  și sub ambele specii.

Iată câteva orașe în care a poposit Icoana Maicii Sfinte de Guadalupe: Petropavlovsk, Kochketau, Kellerova, Chkalovo, Tayinsha, Makinsk, Shchuchinsk, Novokubonka etc.

Am lăsat la urmă Biserica din Oziornoe, deoarece acolo se află Sanctuarul național al Bisericii din Kazahstan și al întregii Asiei Centrale.

Aici Maica Sfântă a făcut o minune extraordinară în timpul ultimului război mondial.

Oziornoe era un sătuc format din deportați polonezi, sosiți acolo odată cu decretul lui Stalin din 1936. În 1941, când a izbucnit războiul între Germania nazistă și URSS, Stalin a dat ordin să fie rechiziționate toate alimentele, în special de la deportați, ceea ce a dus la înfometarea populației din multe zone de deportare. Sărmanii deportați polonezi erau amenințați de moarte prin înfometare. Dar câțiva locuitori din Oziornoe și-au amintit de puterea rugăciunii Rozariului și au început să se roage cu ardoare, mai întîi individual, în case, apoi pe grupuri de familii. La un moment dat toată comunitatea se ruga Rozariul…

Și iată că într-o noapte pe neașteptate lângă satul lor s-a format un lac imens plin cu pește din care locuitorii au început să pescuiască, dar peștele din lac nu se împuțina… Așa au aflat și alți locuitori din împrejurimi și au venit și ei să pescuiască, uneori de la distanțe de aproximativ 600 km depărtare.

Așa a durat minunea 4 ani exact perioada cât a fost  războiul și foametea în acea regiune… Toată lumea pescuia din lac, dar peștele nu se împuțina. Precizez că în lac nu se varsă nici un râu sau pârâu.

După ce foametea a trecut, lacul a început să se micșoreze treptat până când a devenit o mică baltă. În centrul fostului lac s-a ridicat un postament în vârful căruia este o Statuie a Maicii Domnului cu năvodul de pește în mână.

Anul acesta, al 75-lea de la aniversarea începutului minunii multiplicării peștelui, lacul s-a umplut din nou pentru prima dată, după 75 de ani. Nimeni nu poate să cunoască semnificația acestei noi umpleri cu apă a lacului, poate viitorul ne va spune de ce Domnul a umplut din nou lacul de la Oziornoe cu apă tocmai acum…

Aici Icoana Maicii Sfinte de Guadalupe a poposit la surorile carmelitane de clauzură care au fost foarte bucuroase să o primească, apoi s-a celebrat o Sfântă Liturghie la Sanctuarul Maicii Sfinte de la Oziornoe.

            Interesant că întreg Kazachstanul este consacrat Sfintei Maria Regina Păcii, iar Biserica din Oziornoe putem spune că este o miniatură a Bisericii din Medugorje.

Există în apropiere de Sanctuar (aproximativ 10 km) un deal pe care este zidită o Cruce de piatră identică cu cea de pe Krizevac din Medugorje. Din păcate nu am putut să parcurg Calea Crucii din cauza frigului pătrunzător de –10°C , dar mai ales a vântului care bate cu putere în stepa kazachă.

În concluzie cred că acest pelerinaj al Maicii Sfinte de Guadalupe a arătat încă o dată puterea  Preacuratei Fecioare de a aduna poporul lui Dumnezeu sub sceptrul Ei. Nu numai catolici au venit la Icoană, ci și ortodocși, protestanți și chiar musulmani, așa cum s-a întâmplat și în India, când mulți hinduși au venit să se închine în fața Icoanei.

Ce să spun în încheiere? Doar atât: dacă Maica Sfântă de Guadalupe a putut să convertească un întreg popor păgân, ca cel aztec la catolicism, de ce nu ar putea să o facă și cu poporul kazach?

Ce este imposibil de obținut pentru Maica Sfântă de la Fiul Ei Preaiubit Domnul nostru Isus Cristos?

Icoana de Guadalupe în Kazachstan