”După o astfel de noapte parcă plutesc două zile”

Mărturii despre Nopțile de Veghe

Am fost la început împotriva acestor evenimente, știind că lui Dumnezeu nu îi plac exagerările. Dar nu și cele întru rugăciune, după cum am înțeles mai târziu!

Și desigur nu am participat la ele mult timp, cu toate că prima Noapte de Veghe s-a desfășurat chiar în Parohia soțului meu, cea greco-catolică din Sânandrei, unde a și avut loc o vindecare miraculoasă a unui copil în acea noapte.

Însă, cum evenimentele de rugăciune din toate timpurile au atras mulțimile de oameni deoarece acolo este prezent Spiritul Sfânt, și aceste Nopți au continuat într-un ritm surprinzător de constant și au obținut în timp sprijinul mai multor episcopi care veneau să celebreze deschiderea acestor nopți cu o Liturghie arhierească. Credincioșii vin la aceste Nopți  cu multe sacrificii și cu o determinare desvârșită de la distanțe mari, uneori traversând toată țara.

Declarația Preasfințitului Alexandru, Episcopul de Lugoj, la plecarea din Parohia Regina Păcii unde s-a ținut Noaptea de Veghe: ”Dacă acești oameni vin din atâtea orașe și de la mari distanțe pentru o noapte de rugăciune, eu, episcop, să stau acasă în Palatul meu episcopal? Niciodată!”

Într-un an, toamna, o astfel de Noapte de Veghe a avut loc într-un sat din Maramureș situat în apropierea Someșului și am simțit un imbold puternic să mă duc la acea Noapte precum niciodată.  Am plecat cu două credincioase cu un autoturism pe timp de vreme nefavorabilă: în zona aceea erau anunțate inundații iar Someșul era in pericol de a se revărsa. În mod normal trebuia să traversăm noaptea Someșul cu bac-ul însă toată platformă de îmbarcare era inundată de fluviul învolburat și nu se mai vedea. Veneam cu viteză spre platformă și cât pe-aci să intrăm direct în valuri…

Trebuind să ocolim foarte mult râul Someș ca să ajungem în satul respectiv, ne-am rătăcit, s-a făcut foarte târziu și în cele din urmă am ajuns spre orele 3 dimineața exact când se serveau sarmalele…

Ar fi fost omenește să fim supărați și frustrați, dar nici vorbă de așa ceva. Am spus tot drumul rozariul, mai ales când ne-a cuprins întunericul și nu știam unde ne aflăm și nu aveam pe cine întreba, nici vorbă de GPS.

Am simțit o pace de nedescris în noaptea aceea, am avut senzația că Maica Sfântă ne-a așteptat acolo în mod exclusiv și ne-a primit jertfa venirii noastre întru totul, ca și cum am fi participat întreaga noapte la program. Din acel moment mi-am revizuit atitudinea față de nopțile de veghe și desigur am căutat să particip în măsura posibilităților.

Din când în când am mai fost invitați să cântăm împreună cu tinerii la aceste evenimente la adorația euharistică, precum s-a întâmplat la noaptea de veghe de la Beiuș din sept. 2015. Însă cu câteva zile înainte făcusem o viroză care nu se arăta să-mi treacă până în ziua evenimentului. Însă părintele Ghiurcă mi-a spus: ”Scoală-te, ia-ți patul și umblă!” Așa s-a întâmplat. În ziua când trebuia să pornim febra a scăzut și eu m-am ridicat din pat!

Multe sunt harurile pe care le primesc credincioșii la acest Nopți. Cineva a spus odată: ”după o astfel de noapte parcă plutesc două zile și îmi trebuie un timp ca să revin cu picioarele pe pământ…”

Miraculos lucru este și cum dispare oboseala și somnul în cursul Nopții! Într-una din Nopțile de Veghe la un moment dat am avut senzația că ceasul trebuie să fie puțin după miezul nopții. Dintr-o dată văd că se luminează cerul… la ora unu noaptea? Eram gata să proclam un miracol al lui Dumnezeu, vreun semn ceresc ieșit din comun, că se face ziuă în mijlocul nopții (!)… cine știe… Însă după aceea mi-am dat seama că deja era dimineața și nu mi-am dat seama cum a trecut timpul!!

Unii preoți se sperie de cheltuiala legată de aceste nopți, căci fiecare parohie obișnuiește să servească mulțimea de oameni cu o gustare după miezul nopții. La Parohia Regina Păcii nu numai că se întrec femeile gospodine să facă aranjamente culinare sofisticate ci se străduiesc și să sponsorizeze această agapă iar Parohiei nu-i mai rămâne aproape nici o povară. Motivația? Desigur harurile și pacea primite la astfel de ocazii.

De aceea încurajăm preoții parohi să promoveze Nopțile de Veghe și în parohiile lor – căci bineplăcute sunt ele lui Dumnezeu!

Gerda Chișărău, Parohia Sf. Maria Regina Păcii din Timișoara

ALBUM FOTO: A 92-a Noapte veghe