Profeți ai zilelor noastre

Duminică, 7 octombrie a.c., Biserica Sf. Maria Regina Păcii a sărbătorit un triplu eveniment: Sf. Maria Regina Rozariului, Rugăciunea Mondială pentru pacea Ierusalimului şi Angajamentul tinerilor pentru castitate!
 

Ei, cei puţini care au depus mărturia în faţa comunităţii, promiţând că se vor strădui să trăiască în castitate/abstinenţă sexuală până la căsătorie, sunt de fapt profeţii Bisericii de mâine, care nu va putea exista fără a fi imaculată în faţa Domnului; ei sunt în acelaşi timp profeţii tuturor tinerilor ca ei, care doresc să aibe o viaţă curată şi plăcută Domnului. Este singura replică creştină la propunerile agresive, cu tentă erotică ale culturii moderne, îmbibate în întreaga mass media seculară.

     La fiecare dintre aceste evenimente mai sunt o sumedenie de tineri care fac acest angajament în secret, în intimitatea sufletului lor, înţelegând că nu este altă cale spre cer, spre mântuirea şi spre pacea sufletului. Aşadar ei, cei curajoşi, atrag o pleiadă de suflete curate spre Dumnezeu, număraţi în Cer, care le vor mulţumi într-o bună zi, poate în viaţa de apoi. Cum toate mişcările au nevoie de înainte-mergători, de profeţi – ei sunt acei luminători pentru generaţia aceasta.

     „Astăzi privirea Cerului se îndreaptă spre Biserica noastră”, a spus părintele Ioan în predică; „astăzi Tatăl ceresc priveşte precum odinioară din Templul din Ierusalim.” Când Isaia, marele profet al Israelului (sec.VIII.î.C.), l-a văzut pe Tatăl, a exclamat: „Vai mie, sunt pierdut! Sunt un om cu buze spurcate şi locuiesc în mijlocul unui popor cu buze necurate…” Dar un serafim a zburat spre el, a luat într-un cleşte un cărbune aprins de pe jertfelnic, a atins buzele lui şi a spus: „iată s-a atins de buzele tale şi va şterge toate păcatele tale şi fărădelegile tale le va curăţi.”  În cap. 6 din Isaia Domnul pune o întrebare: pe cine îl voi trimite şi cine va merge pentru noi?” Astăzi, după 2.700 de ani Domnul pune aceeaşi întrebare:
     „Pe cine voi trimite şi cine va merge pentru noi?”

     Oare astăzi se vor mai găsi în Biserică tineri care răspundă pozitiv la această întrebare?, a întrebat părintele Ioan. Oare există tineri care să dorească să apere legea Domnului care este călcată în picioare?

     „Astăzi Domnul Isus Cristos se apropie de voi dragi tineri şi vă şopteşte: Tinere, îţi zic scoală-te!”

Întreaga comunitate din Biserica Reginei Păcii din această duminică binecuvântată a ascultat cu suflarea tătiată predica părintelui şi s-a rugat cu multă înflăcărare pentru această mişcare. Nu au lipsit nici tinerii care au depus altădată angajamentul pentru castitate, tocmai ei au participat cu un devotament impresionant. Anda a depus o mărturie despre decizia ei, cum aceasta este singura cale care se potriveşte cu viaţa unui tânăr creştin, căruia „nu îi place ceea ce vede în jur” (!). La prima ei mărturie în faţa tinerilor din Biserică, ea a reuşit deja să atragă alţi tineri!

     Ariana din Reşiţa a trimis-o pe mama ei s-o reprezinte (de la 110 km distanţă!), crezând că ea nu va ajunge. În cele din urmă totuşi a sosit în mod miraculos, chiar în timpul sfintei liturghii, după o lună de sejur într-o comunitate religioasă!

     Cei care au depus angajamentul au primit câte o diplomă iar la final nu a lipsit tradiţionalul tort. Toţi tinerii simpatizanţi ai Clubului select al celor cu inima curată au fost invitaţi la o degustare şi au invitaţie permanentă de aici încolo să se apropie de această mişcare a viitorului!

     Tinerilor, fiţi fermi şi hotărâţi – Dumnezeu v-a încredinţat o chemare specială!”

 

*  *  *

De două ori pe an Biserica Sf. Maria Regina Păcii din Timișoara invită tinerii din tot orașul și din împrejurimi să depună Angajamentul pentru Castitate respectiv pentru abstinență sexuală până la căsătorie. Acest gest echivalează cu o mărturie publică pentru decizia personală de a-l urma pe Cristos, de a trăi o viață cu adevărat creștină, mai ales prin dimensiunea castității. La acest nivel tinerii sunt cel mai expuși și atacați de forțele rele și devin cu mare probabilitate victime ale promiscuității, propagată atât de asiduu de cultura modernă – dacă nu sunt ajutați de harul lui Dumnezeu și de călăuza spirituală a Bisericii.

Tinerii au nevoie de Cristos, au nevoie de exemple din categoria lor de vârstă, au nevoie de ajutorul adulților și de îndrumarea și rugăciunile Bisericii. Ei mai au nevoie și de preoți curajoși care să organizeze astfel de evenimente publice, care duc la conștientizarea valorilor castității.

Dacă cultura modernă a făcut un tabu din acest subiect, Biserica dorește să scoată virtutea castității la vedere, precum ne spune Cristos să scoatem lumina de sub obroc. Biserica, mireasa lui Cristos, nu este deloc demodată, dacă propovăduiește poruncile lui Dumnezeu; ele nu sunt mai puțin valabile în ziua de astăzi, din contra, este mai mare nevoie de ele în întunericul spiritual în care ne cufundăm tot mai adânc! Pentru acest motiv comunitatea parohială așteaptă cu multă emoție acest eveniment bianual, împărtășind bucuria lui Cristos pentru fiecare suflet care intră în staulul oilor sale.

Înscrieri la părintele paroh Ioan Chișărău, tel. 0723-312923.

ALBUM FOTO