Noapte de veghe Timișoara 2010

“SĂ FIM POPORUL VIEŢII”

Noapte de Veghe cu Preacurata la Timişoara, 26-27 Noiembrie 2010

 Peste o mie de credincioşi şi pelerini veniţi din întreaga ţară au participat vineri şi sâmbătă 26-27 noiembrie la Noaptea de Veghe cu Preacurata” organizată de comunitatea parohiei române unite cu Roma greco-catolică „Sfânta Maria Păcii şi a Unităţii” din Timişoara. Evenimentul, care se desfăşoară pentru a 60-a oară în România şi care s-a bucurat de participarea Preasfinţitului Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj, prezent vineri la Timişoara însoţit de Mons. Angelo Pop, Vicarul General al Eparhiei de Lugoj -, a avut pentru prima dată o respiraţie mondială, desfăşurându-se în acest an în comuniune cu seara de veghe pentru apărarea vieţii născânde celebrată la sugestia Sfântului Părinte Papa Benedict XVI-lea în întreaga Biserică Catolică.

 Ca în fiecare an întâlnirea pelerinilor Maicii Domnului şi-a propus să aducă mulţumire şi laudă pentru îmbelşugatele haruri primite în pelerinajele mariane organizate în anul precedent şi să prezinte Domnului şi Mamei Sale cereri stăruitoare pentru apărarea vieţii, pentru pacea familiilor şi pentru unitatea Bisericii. Programul, desfăşurat sub conducerea Mons. Ioan Chişărău, parohul parohiei Timişoara III, a debutat la ora 17:00 cu un cuvânt de bun venit şi cu Sf.Rozariu, după care a urmat Sfânta Liturghie Arhierească pontificată de P.S. Alexandru Mesian alături de un sobor de 17 preoţi.

În cadrul omiliei sale, episcopul de Lugoj a subliniat caracterul anticipativ, nu doar al întâlnirii curente ci a ideii înseşi de a se organiza nopţi de veghe care, începute în România în urmă cu câţiva ani se celebrează acum în întreaga Biserică, reprezentând un moment semnificativ de reflexie aprofundată la lucrurile extrem de grave care se petrec în întreaga lume, – cum sunt uciderile pruncilor nevinovaţi la scară mondială -, şi în acelaşi timp ocazie specială de rugăciune pentru apărarea vieţii. Preasfinţitul a dat apoi citire îndemnului lansat de Sfântul Părinte Papa Benedict al XVI-lea la Angelus-ul din 14 noiembrie anul acesta, în care Suvernul Pontif a chemat întreaga Biserică la celebrarea unei seri de rugăciune pentru apărarea vieţii născânde. Preasfinţitul Alexandru a reamintit apoi eficienţa unor astfel de iniţiative, verificată chiar în oraşul Timişoara unde, nu întâmplător se constată o scădere substanţială a numărului avorturilor, întrucât în acest oraş, la iniţiativa comunităţii parohiei Timişoara III au loc lunar, în fiecare primă sâmbătă a lunii sub egida Asociaţiei Darul Vieţii, marşuri şi rugăciuni în faţa spitatelor de maternitate, susţinute cu mare eficienţă de harurile dobândite prin rugăciunile neîncetate ale credincioşii de orice confesiune din întregul oraş care, de peste patru ani participă la Adoraţia Euharistică Perpetuă. Preasfinţitul a încheiat cu un apel de a ne uni cu credincioşii din întreaga lume, catolici, ortodocşi şi de alte confesiuni, pentru ca împreună să implorăm mila Domnului pentru instaurarea unei noi culturi a vieţii şi a iubirii: „Să fim poporul vieţii!” După Sfânta Liturghie Preasfinţitul Alexandru Mesian a celebrat o scurtă adoraţie euharistică în cursul căreia întreaga asistenţă s-a îndreptat spre Sfântul Sacrament implorând salvarea vieţii născânde, prin ecteniile citite în mod cu totul special în întreaga Biserică cu această ocazie, şi prin înnoirea consacrării la Inima Neprihănită a Mariei.

Bogatul program al Nopţii de Veghe s-a prelungit apoi, cu rugăciuni, omilii, cântece, concerte, mărturii de viaţă creştină şi meditaţii până dimineaţă, creând prin multele lui momente speciale o ambianţă caldă de comuniune frăţească şi spirituală, care a ajutat credincioşii să intre în atmosfera unică a pregătirii pentru marele praznic al Naşterii Domnului, – caracterizat anul acesta de rugăciunile speciale pentru apărarea vieţii. Amintim frumosul concert de colinde, predica de la Paraclisul Maicii Domnului susţinută de pr. dr. Mircea Manu, Rectorul Institului Teologic Greco-Catolic din Baia Mare, adoraţia euharistică însoţită de meditaţiile pr. Emil Ghiurca de la Ştei şi acompaniată de cântecele euharistice ale celebrei violoniste Melinda Dumitrescu, intervenţia telefonică a Marijei Pavlovici-Lunetti de la Medjugorje – care a dat o emoţionantă mărturie despre iubirea maternă a Maicii Domnului pentru toţi copiii Ei, edificanta mărturie a convertirii maicii Rozalia a Carităţi şi celelalte frumoase mărturii ale pelerinilor. Întregul program a fost impregnat de spiritul de evlavie şi ispăşire inspirat de rugăciunile celor patru Sfinte Liturghii celebrate în cursul nopţii în ambele rituri, bizantin şi roman. Între noutăţile programului, amintim ora de „lectio divina” cu tema „Maria în Sfânta Scriptură” – prezentată de catehetul parohiei „Sf.Maria Regina Păcii”, teolog Valentin Danciu, venită în întâmpinarea dorinţei Bisericii exprimată de Sfântul Părinte Papa în recentul document „Verbum Domini”, de a se da în marile adunări de rugăciune a credincioşilor un spaţiu mai larg formării biblice, îndeosebi printr-o lectură cu credinţă şi în atmosferă de rugăciune a Bibliei, capabilă să creeze o întâlnire cu Cristos, Cuvântul cel veşnic al lui Dumnezeu. Evenimentul s-a încheiat printr-o Sfântă Liturghie prezidată de Părintele Coriolan Mureşan, Vicar Judecătoresc al eparhiei greco-catolice de Lugoj care a mulţumit pelerinilor, organizatorilor şi Radio Maria pentru contribuţia la maratonul de rugăciune şi ispăşire dedicată salvării celor mai inocente victime, copiii din pântecele matern nedoriţi de părinţi.