Călugării martiri din Siroki Brijeg, Bosnia Herțegovina

Mănăstirea Franciscană din Siroki Brijeg ”Înalțarea la Cer a Fecioarei Maria” a fost prima mănăstirea construită în Bosnia Herțegovina în 1846, după ce otomanii au distrus toate mănăstirile în sec. al XVI-lea.

Partizanii comuniști au sosit la ora 3 după masa în data de 7 februarie 1945. În mănăstire se aflau treizeci de călugări. Le-au spus: ”Dumnezeu e mort, nu există Dumnezeu, nu există papă, nu există Biserică, nu e nevoie de voi, mergeți și voi în lume să munciți.”

Cu amenințări și blasfemii au încercat să-i convingă pe frați să renunțe la veșmântul călugăresc. Aceștia au răspuns: ”Noi suntem călugări, consacrați, nu putem renunța la veșmântul nostru.”

 Apoi un soldat furios a luat Crucea și a aruncat crucifixul la pământ. ”Iată, a spus, acum puteți alege viața sau moartea.” Fiecare dintre ei a îngenunchiat, l-a îmbrățișat și l-a sărutat pe Isus; strângând Crucea la piept, au spus precum a spus Sfântul Francisc: ”Tu ești Dumnezeul meu, Totul meu”.

Plini de ură și de dușmănie, persecutorii i-au luat pe frați unul câte unul, i-au scos afară din Convent și i-au ucis; apoi au aruncat benzină pe trupurile lor și i-au ars. Frații s-au dus la întâlnirea cu moartea rugându-se și cântând Litania Sfintei Fecioare.

Furia comuniștilor nu s-a oprit aici, au mai ucis alți 874 enoriași, au incendiat mănăstirea, școala, seminarul; neputând să ardă Biserica, și-au băgat caii înăuntru.

Iată de ce acest ținut, care se află la o distanță de 27 km de Medjugorje, este binecuvântat de Domnul. Sângele martirilor este sămânța creștinilor, martirii sunt cei care suțin Biserica de astăzi.

Siroki Brijeg este singura Parohie din lume care se poate mândri că nu are nici un divorț printre cei cununați, conform memoriei colective.

Croații sunt 100% catolici în acest oraș, luându-și credința și tradițiile foarte în serios. Ei apără indisolubilitatea căsătoriei și familia monogamă formată din uniunea dintre femeie și bărbat, precum este scris în Constituția țării, cu binecuvântarea Sfintei Biserici.

Ei văd căsătoria ca fiind o cruce unită în mod indisolubil cu Crucea lui Cristos. Soții își privesc uniunea fără romantism, fără așteptări false sau iluzii. Ei știu că în această vale a plângerii fiecare are defecte. Nu există nici o înțelegere mutuală fără un exercițiu mutual al răbdării.

Mirii își jură fidelitate pe Crucea lui Cristos și sunt conștienți, dacă unul îl abandonează pe celălalt, îl abandonează pe Cristos. Copiii sunt învățați de la vârstă fragedă să venereze crucifixul și să-și îndrepte rugăciunile timpurii spre Cruce.

Sângele martirilor este sămânța creștinilor!

martirii SirokiBrijeg

………….

https://www.canoracourier.com/opinion/columnists/exploring-the-roots-of-a-divorce-free-city-1.23799398