Padre Pio despre îmbrăcămintea femeilor

Padre Pio nu a tolerat rochii decoltate sau fuste scurte și strâmpte și a interzis fiicelor sale spirituale să poarte ciorapi transparenți. An cu an severitatea lui s-a accentuat. În mod încăpățânat le-a respins de la confesional, chiar înainte ca ele să treacă pragul, dacă socotea că nu sunt îmbrăcate decent. Uneori le-a respins una după alta și a sfârșit ascultând doar puține spovedanii. Frații lui au observat această epurare cu o oarecare dificultate și au decis să afișeze un anunț pe ușa bisericii:

Din dorința explicită a lui Padre Pio,
femeile au acces la confesional purtând fuste
CU CEL PUȚIN 20 cm PESTE GENUNCHI.
ESTE INTERZISĂ ÎMPRUMUTAREA UNOR
FUSTE MAI LUNGI ÎN BISERICĂ,
PENTRU A LE PURTA LA CONFESIONAL.

Într-una dintre scrisorile lui Padre Pio citim: ”Există trei virtuți care aduc sufletul omului la desăvârșire cu privire la controlul asupra propriilor sale simțuri. Acestea sunt: modestia, abstinența și castitatea. Prin virtutea modestiei, o persoană își stăpânește toate actele sale exterioare. Pe bună dreptate Sf. Pavel recomandă această virtute tuturor și declară cât de necesară este ea; el socotește că această virtute ar trebuie să fie evidentă pentru toti. Prin abstinență o persoană exercită controlul asupra tuturor simțurilor: privire, atingere, gust, miros și auz. Prin castitate, o virtute care înnobilează natura noastră și o face similară cu cea a îngerilor, ne suprimăm senzualitatea și o detașăm de plăcerile interzise.

Aceasta este imaginea magnifică a perfecțiunii creștine. Fercit cel care stăpânește toate aceste virtuți delicate, toate fiind roade ale Spiritului Sfânt care locuiește în el. Un astfel de suflet nu are de ce să se teamă și va străluci în lume precum soarele în ceruri.” (din Padre Pio, vol. II, Scrisori, Corespondență cu Raffaelina Cerase, aristocrat)

Uneori, când Padre Pio a refuzat să dea dezlegare la penitenții săi și le-a închis ușița confesionalului în fața lor, oamenii i-au reproșat și l-au întrebat de ce procedează astfel. ”Nu știți, a răspuns, ce suferință îmi provoacă închiderea ușii față de oricine? Domnul m-a obligat să procedez astfel. Nici nu chem pe cineva, nici nu resping pe nimeni. Este altcineva care îi cheamă și care îi respinge. Eu sunt instrumentul său netrebnic.” (din ”Profetul oamenilor”)

Sf. Padre Pio trebuie să fii avut o conștientizare pătrunzătoare a pericolelor lipsei de modestie pentru sufletele noastre nemuritoare și asupra pericolelor tentației față de aproapele nostru. ”Fie ca modelele acestei lumi să nu fie modelul ținutei noastre, ci mai degrabă Sfânta Fecioară Maria și sfinții. Canonizarea lui Padre Pio ne oferă oportunitatea să re-evocăm severitatea sfântului din San Giovanni Rotondo care a pus acest afiș pe ușa bisericii sale:

Biserica este Casa Domnului.
Este interzis bărbaților să intre
cu brațele despuiate sau în pantaloni scurți.
Este interzis femeilor să intre în pantaloni,
fără un voal peste cap, cu îmbrăcăminte scurtă,
decoltate, fără mâneci sau cu îmbrăcăminte indecentă.

”Să ne alipim strâns de Inima Îndurerată a mamei noastre cerești și să medităm asupra durerii sale fără de margini și cât de prețios este sufletul nostru.” Sf. Padre Pio