Expoziție: CTITORII MARII UNIRI

Expoziție a pictorului ȘTEFAN POPA POPA’s la Biserica Greco-Catolică ”Sf. Maria Regina Păcii” din Timișoara

centenarBiserica noastră Greco-Catolică încă de la Unirea ei cu Biserica Romei în 1700 a avut în vedere și împlinirea idealurilor de unitate și identitate națională a tuturor românilor. Prin școlile Blajului Biserica noastră a fost precum un far luminos care a iradiat înspre cultura românească nu numai în Transilvania ci în tot teritoriul locuit de români. Episcopii și preoții acestei biserici s-au implicat activ pentru realizarea visului unității tuturor românilor și anume crearea unei țări independente și prospere.

Implicarea activă a preoților și episcopilor greco-catolici s-a văzut și atunci când la 1 decembrie 1918 Proclamația Unirii a fost făcută de către un episcop greco-catolic și anume Iuliu Hossu, Cardinalul de mai târziu.

Așadar, noi greco-catolicii, ne exprimăm în continuare atașamentul și angajamentul pentru păstrarea unității neamului românesc într-o singură țară.

Nu putem să nu menționăm nedreptatea care se face Bisericii noastre prin faptul că se eludează și se neagă contribuția decisivă a Bisericii Greco-Catolice la realizarea Unirii de către Biserica Ortodoxă și către istoricii ei.

De aceea noi considerăm organizarea acestei expoziții foarte oportună și benefică pentru conștientizarea aportului Bisericii noastre la realizarea acestui deziderat.

Pr. Paroh Ioan Chișărău

Vedeți documentarul ”România Mare – Primul Centenar. 5 minute de istorie – Iuliu Hossu”

Scrisoare deschisă a greco-catolicilor
Credincioșii greco-catolici solicită autorităţilor române să recunoască implicarea Bisericii Unite Române în Marea Unire de la 1918.

Credincioșii greco-catolici cer autorităților române de Centenar ”respectarea adevărului istoric și acordarea prețuirii cuvenite reprezentanților Bisericii Române Unite”

………..

https://www.petitieonline.com/signatures/biserica_greco-catolic_la_centenar/?u=1878111&start=600&fbclid=IwAR28W63VoVx0_NYAD3RfbBZb1nMOluy7Dyy0GnI56Pb3bCDJjqqu8YrC7-I