Reculegeri cu Pr. Anthony Saji la Vârtop
4-9 septembrie 2023
Părintele ANTHONY SAJI, preot şi călugăr în Congregaţia Sf. Vincenţiu de Paul, misionar în Africa, provine din India unde a avut privilegiul să se nască într-o familie creștină. Mama sa, de o pietate ieșită din comun, și-a dus copiii la biserică sculându-i din somn dimineața foarte devreme. Mai târziu și-a ferit copiii cu mult tact de prieteniile periculoase ale adolescenței.
Anthony fost respins de 6 Congregații religioase, apoi a fost hirotonit preot și trimis misionar în Africa într-o sărăcie cruntă. Trebuia să construiască un Centru de reculegeri fără a avea el însuși un acoperiș deasupra capului și fără a avea hrana asigurată.
Prin rugăciune a obținut o bogăție de suflete care, prin rugăciunea lor, au declanșat lucrarea lui Dumnezeu: construirea nu doar a unor centre de reculegeri, orfelinate și biserici ci o slujire de caritate prin care hrănește sute de copii zilnic. Misiunea comunității sale se desfășoară în Kenya, Uganda, Tanzania și Rwanda.
În câteva rânduri a fost chiar victima unor atacuri de tâlhari înarmați dar Maica Domnului l-a ocrotit de fiecare dată și a scăpat în mod miraculos cu viața.
Sute de copii, pe care îi educă și hrănește, îl iubesc la rândul lor și depind de el ca de un adevărat tată.
Sacramentul sfintei spovezi și nevoia de a obține iertarea păcatelor
Pe băncile școlii primare Anthony deja înțelesese nevoia omului de a obține iertarea păcatelor: fiind clasa sa mixtă cu copii hinduși, musulmani și creștini, a observat ce jertfe făceau copiii și familiile ne-creștinilor. Hindușii se scufundau o dată pe an în râul Gange în acest scop, în ciuda faptului că aici se aruncau cadavrele și cenușa acestora în apă la festivitățile lor religioase, râul fiind grav poluat.
Iar musulmanii călătoreau o dată pe an la Mecca în Arabia Saudită, riscându-și chiar viața pentru a obține iertarea păcatelor.
Noi creștinii avem un mod decent de a obține iertarea păcatelor prin spovadă, și nu recurgem suficient la el iar Occidentul din păcate a pierdut această practică în mare măsură.
Relația sacramentală dintre doi soți
Aceasta este o temă recurentă în meditațiile părintelui. Importanța pe care o acordă căsătoriei poate fi surprinzătoare pentru mulți:
“Dragi soți, nu faceți păcatul omisiunii în căsnicia voastră, arătându-vă afecțiunea, prețuirea și respectul unuia față de celălalt.”
Nimeni nu trebuie să fie sclavul partenerului său de viață.
“Oprește-te în a presupune că soțul tu oricum înțelege și știe că îl / o iubești.
Cuvântul edifică și poate să creeze.”
Principala carismă
Principala carismă a părintelui Anthony probabil este darul de a înțelege Cuvântul lui Dumnezeu din Sfânta Scriptură. De acolo are serii de citate pregătite la fiecare întrebare sau problemă din viețile noastre. Nu doar ilustrează înțelepciunea divină prin Cuvântul lui Dumnezeu ci îl interpretează la modul genuin: tratează păcatul și chiar înclinația către el cu multă indignare și gravitate, dă avertismente de a nu trăi o viață îndepărtată de Dumnezeu; înțelege aspecte nebănuite din întâmplările Bibliei și din cele ale vieților noastre, trage concluzii edificatoare din orice eveniment. Face jocuri de roluri cu ascultătorii, știe să pună în valoare tinerii și copiii cu o predilecție plină de delicatețe.
Nu obosește să-și dezvolte meditațiile, la fel și traducătorul dânsului care nu are deloc o sarcină ușoară, discursul fiind umplut de termeni biblici. Orice traducător profesionist este epuizat după două ore de traducere, dar nu unul care a primit această carismă.
Blestemul din arborele genealogic
Fiind o temă delicată, care nu trebuie nici subestimată și nici supraevaluată, părintele a observat că oamenii aprobă cu multă ușurință ipoteza blestemului generațional dar cu mare dificultate acceptă soluția dezlegării păcatelor prin jertfa lui Cristos. A apela la milostivirea lui Dumnezeu, care este de o mie de ori mai mare decât blestemul păcatului, înseamnă a-și asuma o anumită responsabilitate de a trăi în fidelitate față de legea lui Dumnezeu – la care oamenii se învoiesc cu greu în forul interior al sufletului.
Eu, Domnul Dumnezeul tău, sunt un Dumnezeu gelos care pedepsesc vina părinţilor în fii până la a treia şi a patra generaţie pentru cei ce mă urăsc şi mă îndur până la a mia generaţie de cei care mă iubesc şi păzesc poruncile mele! (Exod 20. 5-6)
“Dacă crezi că blestemul e mai tare decât binecuvântarea, de ce să mai crezi în Isus?” întreabă părintele.
Mulți manipulează Biblia și folosesc justiția umană. Dacă vii la preot pentru rugăciuni, poți deveni dependent de el iar preotul poate să fie preocupat de eventualitatea ‘pierderii clienților’.
Doar Isus te poate elibera.
Despre spiritualitățile false
Să nu-ți introduci învățături false în creier, să nu practici spiritualități greșite, pentru că iti vor ataca mintea; mai ales pentru creștinii, care l-au cunoscut pe Cristos, eliberarea minții este cea mai dificilă;
Părintele Anthony știe din experiența lui de preot că cei care practicau religii orientale sunt cuprinși mai târziu, poate după 10 ani, de anxietate, gânduri suicidale, negativități; filozofia poate atinge mintea și schimba atitudinea; în schimb, Biblia atinge inima, ea este despre viață, o transformă; aici e diferența; să nu devenim sclavi cu mintea noastră;
astfel nu veți mai putea fi autentici;
„Isuse, spală mintea mea cu Sângele tău!” să fie rugăciunea noastră.
Dacă îl avem pe Isus, de ce să mergem la lucruri mai puțin prețioase?
Nu vă jucați cu creierul vostru, cu modul vostru de a gândi! zicea pr. Anthony cu voce foarte gravă.
La o Reculegere anterioară spusese același lucru cu alte cuvinte: “Nu e nevoie să folosești droguri sau alcool dacă vrei să-ți distrugi viața. O poți face practicând o spiritualitate greșită.”
Despre eliberare și vindecare interioară
Fiecare eliberare de o influență rea are scopul unei vindecări interioare iar fiecare vindecare interioară este pentru o viață nouă, care înseamnă să beneficiezi de sănătate, de un somn bun, de poftă de mâncare, de cele strict necesare vieții. Iertarea este o condiție esențială pentru eliberare.
Despre Preacurata Fecioara Maria
Iubirea față de Fecioara Maria este direct proporțională cu iubirea pentru Isus.
Maria este figura revoluționară pentru voia Domnului, căci ea a știut și și-a asumat consecința unei sarcini în afara căsătoriei.
Astăzi nu facem voia Domnului din cauza culturii, căci dacă ești credincios evangheliei, poți pierde lucruri materiale.
Retragerile părintelui Anthony pe tema sfintei Euharistii și a Sfintei Fecioare Maria au fost cele mai frecventate, cu toate că a fost avertizat că tema nu va fi pe placul protestanților.
“Nu vă temeți s-o iubiți prea mult pe Maica Domnului!”, spune părintele împreună că Sf. Maximilian Kolbe.
Spicuiri
- Dumnezeu nu e interesat de abilitățile tale ci de disponibilitatea ta față de el.
- Cu cât te apropii mai mult de Cristos, cu atât mai multe obstacole vei avea – nu vei umbla pe covorul roșu. Însă nici un dușman nu va avea succes împotriva ta.
- Cel care își întoarce urechea lui de la legea lui Dumnezeu, chiar și rugăciunea lui devine abominabilă în fața lui Dumnezeu.
- Dumnezeu se uită la inima ta, nu ca să vadă trecutul tău ci să vadă dacă se mișcă în direcția cea bună.
- Un păcătos nu va înțelege niciodată ce înseamnă pierderea lui Isus; el se concentrează doar pe porci, precum locuitorii din Gadara. Cea mai mare pierdere din viața cuiva este pierderea lui Isus.
- Isus nu vă va cere niciodată să faceți ceea ce nu puteți face. Cel care vă cheamă este credincios și o să împlinească sarcinile pentru voi.
- Dacă faceți ceea ce trebuie să faceți când sunteți tineri și bogați, și copiii voștri vor avea grijă de voi când sunteți bătrâni.
- Însă dacă veți uita de Isus, veți ajunge gradual ca acele vase goale de la nunta din Cana, cu apă fără gust și plini de uscăciune.
Sărăcia din Africa
Copii lui părintele Anthony sunt semi-orfani, provin din medii extrem de sărace care s-au luptat timp de o viață cu foametea. Ei sunt vulnerabili și nesupuși de multe ori, chiar sălbăticiți, dar prin rugăciune și cu ajutorul lui Dumnezeu, părintele reușește să le modeleze sufletul să-i transforme în creștini fervenți.
Precum un tată bun, el le asigură hrana zilnică, educația cea bună pentru o deveni responsabili, îngrijindu-se unii de alții, le urmărește înclinațiile și priceperile, îi îndrumă spre alegerea profesiei, îi trimite la școli, seminarii și universități. Unii dintre ei chiar au învățat Psalmii pe de rost.
Soluția finală
este sacramentul sfintei spovezi, care este rezultatul căinței unui păcătos.
1. Dimensiunea relațională: Aici este ca și în căsnicie: din iubire decurge grija reciprocă care produce fidelitatea; din aceasta se naște iertarea și apoi pacea.
Condiția comună este o dragoste autentică.
2. Dimensiunea eclezială a păcatului: fiecare păcat afectează întreaga Biserică. Întreaga comunitate suferă în urma fiecărui păcat individual.
3. Dimensiunea pastorală. Nu suntem proprii păstori ai vieților noștri ci avem nevoie de un îndrumător spiritual.
4. Dimensiunea psihologică. Avem nevoie de deschidere, să vorbim, să fim ascultați de cineva, să nu fim manipulați sau șantajați mai târziu, avem nevoie să auzim că păcatele ne-au fost iertate. Avem dreptul să avem încredere într-un anumit preot.
Pr. Anthony nu se repetă niciodată la diversele reculegeri fără să ne avertizeze. Știe exact care parabole le-a folosit cu ce ocazie și știe că primește lumina și înțelegerea Scripturii de la Spiritul Sfânt, care va fi diferită anul următor față de cea de acum.
Prezentările sale sunt vii, pline de viață, de patos și de putere de convingere. El nu folosește ambiguități sau simple raționamente, ci trăiri. Nu vorbește din minte ci din inimă, după propria sa exprimare. La reculegerile lui cuvântul taie precum sabia cea cu două tăișuri. De aceea în Kenya/Africa oamenii vin cu miile la reculegerile sale lunare – o bombă nucleară de rugăciuni.
Are 55 de copii la orfelinat, peste 300 de oameni la Liturghia zilnică, 600 de copii vin la studiul biblic.
Nimeni nu s-a putut îndoi la mica pensiune din Vârtop că pentru părintele Anthony mântuirea este o chestiune de viață și de moarte încă de pe acest pământ și că nu există motiv să amânăm această grijă.
Iar cine se află în căutarea autenticității trăirii credinței, ar trebui să fie primul la reculegerile părintelui Anthony.
A consemnat Gerda Chișărău